środa, 9 marca 2011

Sałatka jajeczno - ziemniaczana

Sałatka z jajek i ziemniaków jest bardzo smaczna i syta. Przepis na nią dostałam od mojej przyszywanej kuzynki parę lat temu. Robię ją na imprezy, gdyż należy do potraw łatwych i szybkich. Gdy wykorzystamy okrągłą krajalnicę strunową to mamy w mig pokrojone jajka i ziemniaki, a reszta to już pikuś. Dodam jeszcze, że można częściowo majonez zastąpić jogurtem naturalnym. A potem przyjdzie już tylko życzyć smacznego.


Składniki:
6 jajek
6 ugotowanych ziemniaków
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
1 por
1 puszka kukurydzy
majonez
sól i pieprz
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotowane jak na sałatkę również pokroić w kostkę. Pieczarki wyjąć z zalewy i pokroić na ćwiartki. Białą cześć z pora umyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki sałatki połączyć i wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Już na samym wstępie spodobało mi się "Lubię gotować szybko, łatwo i przyjemnie. Uwielbiam zbierać przepisy kulinarne, zwłaszcza te, które pozwolą mi w 30 min mieć gotowe danie." A poza tym to sałatka bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie taka salatke:) i jest taka sloneczna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez mi sie podoba, proste i apetyczne.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. szybko, prosto i smacznie- i o to chodzi;)

    OdpowiedzUsuń