poniedziałek, 28 marca 2011

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich znana także pod nazwą sałatka Bidula, jest kolejna sałatką którą można wykonać bardzo szybko. Przepis na nią znalazłam na jednym forum, na którym od czasu do czasu piszę i od razu przypadła mi do gustu. Zostałam już na stałe w naszym domowym menu. Sprawdza się gdy przyjdą niespodziewani goście, których chcemy poczęstować czymś więcej niż tylko paluszkami. W domu zawsze mam paprykę, kapustę pekińską i majonez, a teraz i zupki chińskie Vifon są zawsze w spiżarce, więc nie ma problemu i kiedy tylko mam ochotę mogę ją zrobić. Ooo byłabym zapomniała o szczypiorku. A nie zapomniałam, bo szczypiorek to pokrojony trzymam w zamrażarce, więc nic nie stoi na przeszkodzie żebym poszła do kuchni i zrobiła sałatkę.
Sałatkę z zupek chińskich robiłam także w lżejszej wersji, czyli mieszałam pół na pół majonez z jogurtem naturalnym. Innym razem robiłam z kupnym sosem majonezowym zamiast majonezu i w tej wersji sałatka najbardziej mi osobiście smakowała. Smacznego.


Składniki:
2 zupki chińskie Vifon łagodna i ostra
1 czerwona papryka
1 pęczek szczypiorku
1 mała kapusta pekińska
majonez
Zupki chińskie połamać na drobne kawałki w opakowaniu. Do miski wsypać makaron wraz z przyprawami i zalać szklanką gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Paprykę pokroić w kostkę, szczypiorek pokroić na drobno, kapustę poszatkować. Zimny makaron wymieszać z warzywami i majonezem. Sałatki nie solimy, gdyż wystarcza przyprawy z zupek.

3 komentarze:

  1. nigdy jej nie jadłam ale słyszałam, że bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio taką sałatkę zrobiła dla mnie mama. Była bardzo dobra, choć na początku ne wierzyłam, że może być smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz jadłam sałatkę z zupek chińskich zrobioną przez moją mamę, miała co prawda inne dodatki, ale smak rewelacyjny :]

    OdpowiedzUsuń