niedziela, 20 marca 2011

Nugetsy z sosem chili

Prezentuję kolejne szybkie jedzenie, które szybko znika z talerza, a nie trzeba się przy tym napracować. Obowiązkowo przygotowuję to na każdą domową imprezę. Dodam jeszcze, że do panierowania początkowo używałam bułki tartej, ale od dłuższego czasu kupuję gotową panierkę firmy Cykoria, gdyż dzięki niej nugetsy wychodzą bardziej chrupiące. Jak pisze już mi ślinka leci, oj zjadałbym, zjadła takiego kurczaczka. Smacznego
Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 jajka 1 łyżka przyprawy kebab-gyros Prymat 1 szklanka panierki do mięsa, ryb i drobiu Cykoria olej sos słodko-pikantny chili Tao-Tao
Piersi z kurczaka umyć i pokroić na paseczki. Wymieszać z przyprawą kebab-gyros i zostawić na godzinę. Przygotować dwie miseczki i w jednej rozbełtać jajka, a do drugiej wsypać panierkę. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek kurczaka panierować w jajku i panierce. Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Do kokilki wlać sos słodko - pikantny chili i postawić na środku płaskiego talerza, a dookoła ułożyć nugetsy.

3 komentarze:

  1. Wspaniałe danie, choć sos u mnie byłby nieco łagodniejszy, to przepis zabieram

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażynko proszę bardzo,zabieraj przepis. Mam nadzieję, że posmakuje Ci moja wersja.

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis, dziękuję bardzo, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń