poniedziałek, 27 grudnia 2010

Ciasteczka Odcisk palca

Ta bardzo ciekawa nazwa przepisu w spisie ciasteczek na jednej z angielskich stron bardzo mnie zaintrygowała. Dodatkowo ciekawy jest też sposób wykonania. Postanowiłam spróbować je zrobić, gdyż nigdy wcześniej nie obtaczałam ciasteczek w pianie białka i orzechach. Zrobiłam je po raz pierwszy w tym roku, ale na stałe zostaną w ciasteczkowym świątecznym menu. Jeszcze świeżutkie zaraz po upieczeniu, wprost znikały z talerza. Choć można je przechowywać około tygodnia to jednak najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Mam sporo orzechów włoskich, więc nie wahałam się i szybko zabrałam się do zrobienia nowych ciasteczek. Smacznego.


Składniki:
250 g margaryny
100 g cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
260 g mąki
1/8 łyżeczki soli
200 g orzechów
1 szklanka marmolady

W misce ubić margarynę i cukier na puszystą masę. Dodać żółtka i ekstrakt wanilii (zamiast ekstraktu można dodać cukier waniliowy) i połączyć z masą. W osobnej misce połączyć mąkę i sól. Dodać do masy i wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, aby robić kulki, włożyć do lodówki na około 30 minut.
W małej misce ubić białka na sztywną pianę. Orzechy - a mogą to być orzechy lakowe, migdały, orzechy pekan lub orzechy włoskie - posiekać na drobne kawałeczki i dać do drugiej miseczki lub na talerzyk. Z ciasta zrobić małe kuleczki, każdą obtoczyć w pianie z białek a następnie w orzechach. Układać w odstępach ok 2.5 cm na blasze. W każdej kuleczce zrobić kciukiem lub końcem drewnianej łyżki wgłębienie, które napełnić około 1/2 łyżeczki marmolady np różanej. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni C około 13-15 min, aż ciasteczka się zarumienią.

piątek, 24 grudnia 2010

Ciasteczka Orzeszki

Tym razem podaję przepis na ciasteczka w kształcie orzecha. Do ich wypieku potrzebne są foremki wyglądem przypominające połowę łupinki od orzecha. Można je bez problemu kupić w sklepach tradycyjnych jak i internetowych, Raz kupione są potem na lata. Mam 80 sztuk i jest to optymalna ilość potrzebna do pieczenia. Dzielę je na pół i za jednym razem nie jestem w stanie wylepić ciastem więcej jak 40 foremek jednocześnie. Od lat mamy u nas w domu wypracowany podział pracy przy orzeszkach. Najczęściej robimy je we trójkę, przygotowujemy pierwszą partię do pieca i od razu szykujemy drugą. Gdy wyciągniemy pierwszą od razu druga idzie do pieca i teraz, żeby w ciągu 10 min mieć kolejną partię gotową co pieczenia, to jeden ostrożnie wyciąga ciasteczka z foremek oczywiście, aby się nie poparzyć, a dwoje wylepia ciastem puste już foremki. Orzeszki są pracochłonne, ale też tak bardzo smaczne. Stało się u nas tradycją, że jako pierwsze znikają z półmiska.
Zawsze robię co najmniej dwie porcje i zawsze nam mało. Proporcje masy podałam taką, która wystarczy od razu na dwie porcje ciasta. Trzeba przyznać, że ilość potrzebnej masy do nadzienia orzeszków jest zależny od ilości "łupinek", które mamy do nadzienia. Przykładowo ja robię cieńsze, więc wychodzi mi ich więcej i więcej masy zużywam do ich nadzienia, za to moja mama robi grubsze "łupinki" to potrzebuje mniej masy. Podałam wam do wyboru dwa rodzaje masy do nadzienia orzeszków. W tym roku robiłam ciasteczka z masą kawową, w poprzednich lata znów z masą kakaowo - orzechową. SMACZNEGO.


Składniki:
Ciasto
300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru
4 żółtka
cukier puder do posypania

Cukier utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać żółtka i przesianą mąkę. Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem napełniać foremki, najlepiej cienką warstwą, należy pamiętać o zostawieniu miejsca na masę. Piec około 10 minut na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Wybieramy jedną z poniższych mas do nadzienia.

Masa I kakaowo - orzechowa
250 g cukru
250 g margaryny
70 g kakao
30 g mielonych orzechów
2 jajka
1 kieliszek spirytusu

Utrzeć cukier z margaryną, dodać jajka, mielona orzechy, kakao i spirytus, dokładnie razem wymieszać.

Masa II kawowa
350 g cukru
250 g margaryny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru kawowego

Kawę rozpuścić w likierze kawowym lub innym alkoholu jak rum czy spirytus. Margarynę utrzeć z cukrem i dodać rozpuszczoną kawę i dobrze wymieszać.

Zimne "łupinki" orzeszków nadziewać przygotowaną masą i zlepiać po dwie. Powstaje nam orzeszek, który należy posypać cukrem pudrem. Trochę pracy i mamy gotowe dwa talerze orzeszków.

wtorek, 21 grudnia 2010

Roladki kokosowe bez pieczenia

W tych roladkach bardzo intensywnie czuc kokos, więc są doskonałe dla amatorów kokosu. Ten przepis moja mama otrzymała od matki swojej koleżanki, która była kucharką. Roladki bardzo dawno nie gościły na naszym stole, więc zdążyliśmy zapomniec jak dobrze smakują. Smacznego.



Składniki:
ciemna warstwa:
500 g herbatników
6 łyżek kakao
6 łyżek spirytusu
250 g margaryny lub masła
1 jajko

jasna warstwa:250 g margaryny lub masła
250 g cukru pudru
250 g kokosu
Wykonanie warstwy ciemnej należy rozpocząc od zmielenia herbatników. Następnie dokładnie wymieszac wszystkie składniki ciemnej masy i wyrobic z nich ciasto. Gotowe ciasto podzielic na 6 części, każdą z nich rozwałkowac na placek na papierze pergaminowym.
Do wykonania warstwy jasnej należy utrzec margarynę z cukrem, dodac kokos i dokładnie wymieszac. Do tej masy dodaję z 1 łyżkę spirytusu oraz olejek kokosowy. Jasną masę należy równomiernie rozłożyc na ciemnej masie i delikatnie zwinąc wspomagając się papierem, aby powstały roladki. Włożyc na godzinę do lodówki, aby stężały i pokroic na plasterki. Nie czekac zbyt długo z ktojeniem gdyż później się kruszą. Ciasteczka przechowywac w lodówce.

sobota, 18 grudnia 2010

Kulki orzechowe

Przepis na kulki orzechowe znalazłam w internecie, ale nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła zmian. Jest to wspaniały przepis dla osób, które lubią orzech oraz mleko w proszku. Smacznego.



Składniki:
250 g margaryny lub masła
90 g cukru pudru
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
1 szklanka płatków kukurydzianych
2 szklanki mleka w proszku
1 olejek waniliowy
2 łyżki rumu
orzechy mielone do obtoczenia

Orzechy włoskie jeśli mamy w całości to należy je zmielić. Płatki kukurydziane zmielić w blenderze lub pokruszyć na proszek. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać mielone orzechy, płatki kukurydziane i mleko w proszku (dałam odtłuszczone mleko, może być też pełne) oraz olejek waniliowy i rum. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie ulepić małe kuleczki i obtoczyć w mielonych orzechach, schłodzi w lodówce przed podaniem. Przechowywać w lodówce.

piątek, 17 grudnia 2010

Ciasteczka Migdałki

Migdałki są to niesamowicie smaczne ciasteczka, dla osób kochających migdały. Parę lat temu moja mama otrzymała ten przepis od cioci, gdy wyciągnęłyśmy składniki na stół kuchenny zgodnie z listą, jakie było nasze zdziwienie, kiedy się okazało, że w składzie nie ma jajek, nie ma proszku i jak te nasze nowe ciasteczka się mają trzymać. Ubrałam się i poszłam do cioci zapytać, czy nie zapomniał o czymś pisząc nam przepis. Ciocia wyciągnęła swój notatnik, sprawdza i stwierdza, że mamy dobry przepis. Wróciłam do domu i zabrałyśmy się z mamą za pieczenie. Od pierwszego ciasteczka wszyscy je pokochali i nowy przepis wszedł na stałe do listy świątecznych wypieków. Smacznego.


Składniki:
250 g margaryny
130 g cukru pudru
1 cukier migdałowy
1 cukier waniliowy
100 g mąki pszennej
250 g maki ziemniaczanej
50 g mielonych migdałów
cukier puder do posypania

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, dodać cukier waniliowy i dla lepszego smaku cukier migdałowy, choć nie jest on konieczny. Można też dodać parę kropli olejku migdałowego, dla zwiększenia aromatyczności ciasteczek. Do utartej masy wsypać obie mąki oraz migdały i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować małe ciasteczka w kształcie migdałów lub jak ja to robię małe kuleczki. Ciasteczka układać na blasze w dużej odległości od siebie. Przed włożeniem do pieca każde ciasteczko spłaszczyć widelcem. Piec 20 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu odczekać chwile, a następnie delikatnie przełożyć na talerz, gdyż ciasteczka są bardzo kruche. Posypać obficie cukrem pudrem.

środa, 15 grudnia 2010

Ciasteczka Rożki waniliowe

Rożki waniliowe to nasz sztandarowy przepis na ciasteczka świąteczne, nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Zawsze robimy co najmniej dwie porcje, a czasem więcej. Ciasto niby nic, trochę wanilii, a jaka przyjemność ich degustowania. Rożki waniliowe są to ulubione ciasteczka całej mojej rodziny. Może i wam zasmakują, a pracy z nimi nie ma dużo. Smacznego



Składniki:
2 ugotowane żółtka
150 g margaryny lub masła
300 g mąki
70 g cukru
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać margarynę i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę do pozostałych składników i wrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i szklanką, kieliszkiem lub foremką wycinać rożki. Piec 10-15 min w temp 180 stopni na złoty kolor. Po wyciągnięciu z pieca posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka robione przez maszynkę

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, czas kiedy piekę bardzo dużą ilość ciasteczek. Moją przygodę z kuchennym blogowaniem rozpocznę od kruchych ciasteczek kręconych przez maszynkę. Stary przepis otrzymałam bardzo dawno temu, nawet nie pamiętam gdzie i od kogo. Ciasteczka zwane "przez maszynkę" obowiązkowo pojawiały się na naszym stole przez wiele lat i w pewnym momencie zniknęły. Przez ładnych parę lat nie było ich w świątecznym menu. Dwa lata temu u koleżanki zjadłam ciasteczko, które wyglądało jak to na zdjęciu i pytam gdzie je kupiła, na to jej mama w śmiech. Od razu domyśliłam się, że to ona je piekła. Ani nie brałam przepisu, bo po co, przecież mam swój w domu. Odkurzyłam stary zeszyt z przepisami i tak już dwa lata ciasteczka przez maszynkę goszczą na naszym świątecznym stole. Do tego przepisu potrzebna jest specjalna nakładka na maszynkę do mięsa, można ją kupi na allegro za parę złotych. Sama najczęściej od razu robię ciasta z dwóch porcji. Zachęcam do wykorzystania tego przepisu, bo jest prosty, łatwy a jakie dobre ciasteczka później mamy. Smacznego.



Składniki:
500 g mąki
200 g masła lub margaryny
200 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
marmolada

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko, cukier waniliowy. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem i dodać do masy. Wyrobić ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez ok pół godziny. Ciasto można dłużej trzymać w lodówce a nawet mrozić. Można dodać do ciasta parę kropel olejku waniliowego lub rumowego. Do maszynki do mięsa dokręcić specjalną przystawkę i kręcić ciastka. Urywać wychodzące paseczki długości ok 7 cm i delikatnie układać na blasze łącząc końcówki, tworząc okręgi. Ciastek nie mierzę, zawsze biorę taki kawałek ciasta jak szeroką mam dłoń. Na każdym ciastku robię łyżeczką kleks z marmolady. Piec w 180 stopniach okołu 15 minut na złoty kolor.

Te ciasteczka można też zrobić w prostej wersji czyli gdy ciasto wychodzi z maszynki w prostych kawałkach bez zawijania i bez marmolady kłaść na blasze, a po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka posypać cukrem pudrem.