wtorek, 21 grudnia 2010

Roladki kokosowe bez pieczenia

W tych roladkach bardzo intensywnie czuc kokos, więc są doskonałe dla amatorów kokosu. Ten przepis moja mama otrzymała od matki swojej koleżanki, która była kucharką. Roladki bardzo dawno nie gościły na naszym stole, więc zdążyliśmy zapomniec jak dobrze smakują. Smacznego.



Składniki:
ciemna warstwa:
500 g herbatników
6 łyżek kakao
6 łyżek spirytusu
250 g margaryny lub masła
1 jajko

jasna warstwa:250 g margaryny lub masła
250 g cukru pudru
250 g kokosu
Wykonanie warstwy ciemnej należy rozpocząc od zmielenia herbatników. Następnie dokładnie wymieszac wszystkie składniki ciemnej masy i wyrobic z nich ciasto. Gotowe ciasto podzielic na 6 części, każdą z nich rozwałkowac na placek na papierze pergaminowym.
Do wykonania warstwy jasnej należy utrzec margarynę z cukrem, dodac kokos i dokładnie wymieszac. Do tej masy dodaję z 1 łyżkę spirytusu oraz olejek kokosowy. Jasną masę należy równomiernie rozłożyc na ciemnej masie i delikatnie zwinąc wspomagając się papierem, aby powstały roladki. Włożyc na godzinę do lodówki, aby stężały i pokroic na plasterki. Nie czekac zbyt długo z ktojeniem gdyż później się kruszą. Ciasteczka przechowywac w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz