piątek, 24 grudnia 2010

Ciasteczka Orzeszki

Tym razem podaję przepis na ciasteczka w kształcie orzecha. Do ich wypieku potrzebne są foremki wyglądem przypominające połowę łupinki od orzecha. Można je bez problemu kupić w sklepach tradycyjnych jak i internetowych, Raz kupione są potem na lata. Mam 80 sztuk i jest to optymalna ilość potrzebna do pieczenia. Dzielę je na pół i za jednym razem nie jestem w stanie wylepić ciastem więcej jak 40 foremek jednocześnie. Od lat mamy u nas w domu wypracowany podział pracy przy orzeszkach. Najczęściej robimy je we trójkę, przygotowujemy pierwszą partię do pieca i od razu szykujemy drugą. Gdy wyciągniemy pierwszą od razu druga idzie do pieca i teraz, żeby w ciągu 10 min mieć kolejną partię gotową co pieczenia, to jeden ostrożnie wyciąga ciasteczka z foremek oczywiście, aby się nie poparzyć, a dwoje wylepia ciastem puste już foremki. Orzeszki są pracochłonne, ale też tak bardzo smaczne. Stało się u nas tradycją, że jako pierwsze znikają z półmiska.
Zawsze robię co najmniej dwie porcje i zawsze nam mało. Proporcje masy podałam taką, która wystarczy od razu na dwie porcje ciasta. Trzeba przyznać, że ilość potrzebnej masy do nadzienia orzeszków jest zależny od ilości "łupinek", które mamy do nadzienia. Przykładowo ja robię cieńsze, więc wychodzi mi ich więcej i więcej masy zużywam do ich nadzienia, za to moja mama robi grubsze "łupinki" to potrzebuje mniej masy. Podałam wam do wyboru dwa rodzaje masy do nadzienia orzeszków. W tym roku robiłam ciasteczka z masą kawową, w poprzednich lata znów z masą kakaowo - orzechową. SMACZNEGO.


Składniki:
Ciasto
300 g mąki
150 g margaryny
100 g cukru
4 żółtka
cukier puder do posypania

Cukier utrzeć z margaryną na puszystą masę, dodać żółtka i przesianą mąkę. Połączyć składniki i wyrobić ciasto. Gotowym ciastem napełniać foremki, najlepiej cienką warstwą, należy pamiętać o zostawieniu miejsca na masę. Piec około 10 minut na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Wybieramy jedną z poniższych mas do nadzienia.

Masa I kakaowo - orzechowa
250 g cukru
250 g margaryny
70 g kakao
30 g mielonych orzechów
2 jajka
1 kieliszek spirytusu

Utrzeć cukier z margaryną, dodać jajka, mielona orzechy, kakao i spirytus, dokładnie razem wymieszać.

Masa II kawowa
350 g cukru
250 g margaryny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru kawowego

Kawę rozpuścić w likierze kawowym lub innym alkoholu jak rum czy spirytus. Margarynę utrzeć z cukrem i dodać rozpuszczoną kawę i dobrze wymieszać.

Zimne "łupinki" orzeszków nadziewać przygotowaną masą i zlepiać po dwie. Powstaje nam orzeszek, który należy posypać cukrem pudrem. Trochę pracy i mamy gotowe dwa talerze orzeszków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz