środa, 15 grudnia 2010

Ciasteczka Rożki waniliowe

Rożki waniliowe to nasz sztandarowy przepis na ciasteczka świąteczne, nie wyobrażam sobie bez nich świąt. Zawsze robimy co najmniej dwie porcje, a czasem więcej. Ciasto niby nic, trochę wanilii, a jaka przyjemność ich degustowania. Rożki waniliowe są to ulubione ciasteczka całej mojej rodziny. Może i wam zasmakują, a pracy z nimi nie ma dużo. Smacznego



Składniki:
2 ugotowane żółtka
150 g margaryny lub masła
300 g mąki
70 g cukru
1 cukier waniliowy
cukier puder do posypania

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać margarynę i dalej ucierać. Na koniec dodać mąkę do pozostałych składników i wrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i szklanką, kieliszkiem lub foremką wycinać rożki. Piec 10-15 min w temp 180 stopni na złoty kolor. Po wyciągnięciu z pieca posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz