czwartek, 5 stycznia 2012

Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową

Na sylwestrową słodką przekąskę przygotowałam ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową, lecz zostały od razu zjedzone, jeszcze ciepłe i do wieczora nie dotrwały. 



Składniki
1 ciasto francuskie
1 mała puszka masy makowej (340g)
50 g rodzynek
30 g migdałów w płatkach
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka miodu

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Otworzyć puszkę i masę przełożyć do miski, dodać odsączone rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i miód, wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować równomiernie masą makową, zwinąć niezbyt ciasno w rulon. Ostrym nożem kroić na grube plastry i układać na blasze. Piec 20 min w temp 200 stopni C. 

12 komentarzy:

  1. pycha, połączenie ciasta francuskiego i maku zawsze sie sprawdza, ja robiłam rożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotki! francuskie z makiem to musi być coś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też wszelkie smakołyki z ciasta francuskiego nie wytrzymują próby czasu;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie można ich za często robić bo są za kuszące :

    Aleksandro rożki też fajnie wyglądają
    Dusiu pewnie że pychotka
    Magda to prawda długo na talerzu nie posiedzą
    Aga nic tylko brać i chrupać

    OdpowiedzUsuń
  5. szybko i smacznie to co lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  6. that is cool.. i have never tried it before.

    OdpowiedzUsuń
  7. nie dziwię się.. tez bym je schrupała na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zniknęły, bo najlepsze jeszcze ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie dziwię się, że nie dotrwały, wyglądają smakowicie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam ciasto francuskie, prawie zawsze mam zapas w lodówce!:)

    OdpowiedzUsuń