czwartek, 7 kwietnia 2011

Śliwki w czekoladzie

Około miesiąc temu kupiłam dużą paczkę śliwek kalifornijskich do ciasta i zostało mi trochę. Szukałam sposobu jak je wykorzystać i wpadałam na pomysł śliwek w czekoladzie. Przygotowałam je bardzo podobnie jak śliwki do ciasta. Musiały być bardzo dobre, bo tylko dwie udało mi się "uratować" do zdjęcia, reszta tak szybko zniknęła.


Składniki:
400 g śliwek kalifornijskich
1/2 szklanki wódki lub rumu
1 łyżka cukru
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 dag masła
2 łyżki mleka lub śmietany
Dzień wcześniej zagotować pół szklanki wody z łyżką cukru. Do powstałego syropu wrzucić śliwki kalifornijskie i gotować na lekkim ogniu przez maksymalnie 5 min. Aby śliwki były miękkie, ale nie rozgotowały się. Odcedzone i ostudzone śliwki przełożyć do zamykanego pojemnika i zalać alkoholem. Zamknąć i pozostawić najlepiej na 12 godz aby śliwki mogły wchłonąć alkohol. Na drugi dzień w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę dodać masło i mleko. Dużą deskę do krajania wyłożyć folią aluminiową. Folię można lekko natłuścić paroma kroplami oleju. W każda śliwkę wbić wykałaczkę i zanurzyć w czekoladzie, następnie układać na folii. Wstawić do lodówki na około godzinę i zostawić aby czekolada stężała. Można podawać w papilotkach. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, aby zrobić samodzielnie śliwki w czekoladzie i ładne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo lubię śliwki w czekoladzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie śliweczki :)
    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śliwki w czekoladzie, najbardziej firmy "jutrzenka":) Takie domowe, też muszą być pyszne.. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliwki to pewny sposób, żeby mi przybyło parę kilo:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowych nie robiłam. a wyglądają tak kusząco pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam zamiar takie zrobić. Chodza za mna tak samo jak rodzynki w czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To takie pyszności naprawdę można zrobić w domu? :)?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe są takie domowe pralinki, a takie połączenie smaków się zawsze sprawdza:)

    OdpowiedzUsuń