piątek, 30 marca 2012

Jajka faszerowane czerwoną papryką

Na spotkanie ze znajomymi przygotowałam jajka faszerowane czerwoną papryką. Szukałam coś tradycyjnego i jajka faszerowane okazały się strzałem w dziesiątkę, gdyż bardzo szybko zniknęły z talerza. 



Składniki:
6 jajek
1 mała czerwona papryka
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać i każde przekroić na połowę. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Połówki białek ułożyć na talerzu. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w bardzo drobną kostkę. Żółtka wymieszać z papryką, majonezem i musztardą, doprawić do smaku sola i pieprzem. Do połówek białka nałożyć farszu, przyozdobić kawałkami papryki. Smacznego.

niedziela, 25 marca 2012

Sałatka warstwowa z jajkami, kurczakiem i warzywami

Na ostatnie spotkanie z przyjaciółmi zrobiłam między innymi sałatkę warstwową według przepisu, który otrzymałam od cioci. Sałatkę można zrobić do jednej większej szklanej miski lub jak ja zrobiłam do dwóch małych miseczek. W przepisie cioci wprowadziłam zmianę - zastąpiłam słoik majonezu mieszanką majonezu i ketchupu. W takiej wersji sałatka bardziej nam smakuje, wychodzi bardziej pikantniejsza. Sałatkę robię tak jak napisałam poniżej, ewentualnie z połowy porcji robię dla rodziny na kolację.




Składniki:
6 jajek
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
4 marchewki
1 puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę wymieszać z przyprawą do kurczaka i olejem, zostawić na 30 min. Kurczaka usmażyć, odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, pozostawić do ochłodzenia. Marchewkę obrać, ugotować i zostawić do schłodzenia. Majonez wymieszać z ketchupem, z czego powstanie nam różowy sos, którym należy smarować kolejne warstwy sałatki. Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić biała od żółtek. 
Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno szklanej miski i posmarować cienką warstwą sosu. Rozłożyć równomiernie kawałki kurczaka i posmarować sosem. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posmarować sosem. Puszkę kukurydzy otworzyć, odsączyć z zalewy i rozsypać równomierną warstwę, którą którą również należy posmarować sosem. Ogórki konserwowe zetrzeć do innego naczynia na tarce o dużych oczkach, odcedzić płyn i rozsypać kolejną warstwę na sałatce i posmarować reszta sosu. Na górę sałatki zetrzeć żółtka i posypać je drobno pokrojonym szczypiorkiem.  Smacznego


środa, 21 marca 2012

Makaron duże muszle nadziewany sałatką z tuńczyka

Potrzebowałam coś zrobić na kolację, ale nie było pomysłu, a kanapki z szynka wychodziły mi już bokiem. Poszłam poszperać do szafy z zapasami i znalazłam duże muszle z makaronu i puszkę czerwonej fasoli - tak powstał pomysł na kolację. Zostawiłam rodzinie ambitne zadanie ugotowania makaronu, niestety przerosło to ich możliwości, zapomnieli pomieszać i część muszli przywarła do spodu garnka, a przy próbie odklejenie porozrywała. Początkowo martwiłam się, że za dużo sałatki zrobiłam.W efekcie wyszło, że mi sałatki zostało, a muszelek brakło. Tak to jest jak się ma pomocników.



Składniki:
12 szt makaronu duże muszle
1 puszka tuńczyka
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z zalewy i przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Fasolę przełożyć na sitko i przelać wodą, dodać do tuńczyka. Cebulę obrać. Czerwoną paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać do tuńczyka. Do sałatki dodać majonez i musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wszystkie składniki sałatki wymieszać,  Każdą muszelkę z makaronu nadziać łyżką sałatki. Smacznego.

piątek, 16 marca 2012

Koreczki z szynki z marynowaną papryką

Na jedną z domowych imprez robiłam kiedyś koreczki z szynki z ogórkiem konserwowym.  Tym razem postanowiłam zrobić troszeczkę inne koreczki i ogórek konserwowy zastąpiłam marynowaną papryką. Wyszły bardzo smaczne, trudno powiedzieć, które lepsze, bo zarówno jedne jak i drugie bardzo szybko schodziły z półmiska.



Składniki:
12 plastrów szynki konserwowej
1 serek Almette jogurtowy
1 słoiczek marynowanej papryki
1 pęczek szczypiorku
36 wykałaczek

Plastry szynki rozłożyć i każdy posmarować serkiem Almette. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Paprykę pokroić na paseczki i długości takiej jak szeroka jest szynka. Każdy plaster posypać szczypiorkiem i położyć na nim po 2-3 paseczki papryki. Szynkę zwinąć w rulony. W każdy rulon wbić po trzy wykałaczki w równych odstępach i przekroić na trzy części. Z każdego rulonu powstają trzy koreczki. Smacznego.

niedziela, 11 marca 2012

Paszteciki z ciasta francuskiego z parówkami i kapustą

Nie lubię jak się marnuje jedzenie i właśnie paszteciki z ciasta francuskiego są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek. Tym razem padło na resztę kapusty kiszonej ugotowanej na sałatkę do obiadu.



Składniki:
1 ciasto francuskie
2 parówki
6 łyżki ugotowanej kapusty kiszonej
1 żółtko
1 cebula

ketchup
kminek, pieprz, majeranek


Gotowe ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Na każdym zrobić kleks z ketchupu. Parówki pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. W małej miseczce wymieszać parówki, ugotowaną kapustę kiszoną, cebulę, przyprawić pieprzem i majerankiem. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałożyć po łyżce farszu i złożyć. Każdy pasztecik posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Piec w temp 200 stopni C przez ok 20 min na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego 

wtorek, 6 marca 2012

Babka jogurtowa z kawałkami czekolady

Zauważyłam, ze wzięło mnie ostatnio na pieczenie babek, była makowa, teraz jest jogurtowa. A po drodze była jeszcze pomarańczowa, ale jej tu jak na razie nie będzie, bo pojechała ze mną na weekend do Zakopanego. Stąd też ta kilkudniowa przerwa w pisaniu, w końcu odespałam zaległości i wracam do pisania.



Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g margaryny
100 g groszków czekoladowych

Margarynę rozpuścić i pozostawić do schłodzenia. Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać na przemian mąki z proszkiem i rozpuszczoną margarynę oraz jogurt naturalny. Wsypać groszki czekoladowe lub pokrojoną na kawałeczki czekoladę, wszystko wymieszać. Dodać pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tara blachy z kominkiem na babkę. Piec ok 50-60 min w temp 180 stopni C.