niedziela, 11 marca 2012

Paszteciki z ciasta francuskiego z parówkami i kapustą

Nie lubię jak się marnuje jedzenie i właśnie paszteciki z ciasta francuskiego są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek. Tym razem padło na resztę kapusty kiszonej ugotowanej na sałatkę do obiadu.



Składniki:
1 ciasto francuskie
2 parówki
6 łyżki ugotowanej kapusty kiszonej
1 żółtko
1 cebula

ketchup
kminek, pieprz, majeranek


Gotowe ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Na każdym zrobić kleks z ketchupu. Parówki pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. W małej miseczce wymieszać parówki, ugotowaną kapustę kiszoną, cebulę, przyprawić pieprzem i majerankiem. Na każdy kwadrat ciasta francuskiego nałożyć po łyżce farszu i złożyć. Każdy pasztecik posmarować żółtkiem i posypać kminkiem. Piec w temp 200 stopni C przez ok 20 min na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego 

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny i smaczny sposób na wykorzystanie lodówkowych "resztek" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny - sycący, prosty, szybki i co najważniejsze - smaczny, sposób na "resztki". Zapamiętuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię francuskie z parówkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również zapamiętuje oraz zapisuję....przyda się gdy mojego syna odwiedzą koledzy :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń