piątek, 31 sierpnia 2012

Kwadraty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Dawno nie robiłam nic z ciastem francuskim i będąc ostatnio w Lidlu kupiłam kilka opakowań. Teraz mam zapas i mogę szaleć.



Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
450 g mięsa mielonego
1 cebula,
2 ząbki czosnku
125 g sera mozzarella
1/2 czerwonej papryki
2 pomidory
sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
ketchup

Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę, paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso mielone często mieszając, aby nie powstały kluchy. Jeśli mięso jest suche to smażyć na oleju, w przeciwnym wypadku nie trzeba używać tłuszczu, dość się go wytopi z mięsa. Dodać cebulę i paprykę. Zetrzeć na drobnych oczkach czosnek do mięsa, dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką i ostra papryką.
Ciasto pokroić na kwadraty, na każdym kwadracie czubkiem noża delikatnie obrysować 1 cm ramkę. środki posmarować ketchupem i nałożyć farsz, posypać mozzarellą. Piec w nagrzanym do 200 stopni C przez ok 20 min, aż kwadraciki pięknie się ze złocą. 

 Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki

3 komentarze:

  1. Pychota, chętnie jeden kawałek bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kombinację z ciastem francuskim! Oprócz fajnych przepisów, świetny blog, gorąco pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie minipizze. szybkie, tanie i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń