piątek, 10 sierpnia 2012

Mięsne paluszki z pietruszką

Paluszki zrobione z mięsa mielonego świetnie nadają się na obiad zamiast tradycyjnego mielonego. Czasem wykorzystuję je również jako przekąska na imprezy, podaję je z sosem pomidorowym na zimno.



Składniki:
300 g mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka kajzerka
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
bułka tarta
olej

Do miski przełożyć mięso, wbić jajko, dodać wcześniej namoczoną kajzerkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekany czosnek i wszystko razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsnej masy tworzyć ruloniki i każdy panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju.

2 komentarze: