środa, 22 sierpnia 2012

Marynowana cukinia z curry

Tak mi posmakowały ogórki z curry, że postanowiłam zrobić również cukinię. Smakuje rewelacyjnie, świetnie nadaje się na przekąskę jako jeden z kwasiorów. Spodobała mi się nazwa kwasiory jaką zastosowano w jednej z restauracji do określenia marynowanych grzybków, papryki i ogórków. 



Składniki:
2,5 kg oczyszczonej cukinii
2-3 cebule
liście selera
gorczyca
Zalewa:
7 szklanek wody
1,5 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry

Cukinię obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Do wcześniej przygotowanych słoiczków układamy na dno plaster cebuli, później kostki cukinii i na wierzch liść selera. Do każdego słoiczka wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy. Z podanych składników przygotowujemy zalewę i ostudzona wlewamy do słoiczków. Pasteryzujemy 10-15 minut.

1 komentarz: