Chłodnik z barszczu białego z wędzonym łososiem zrobiłam na jeden z upalnych dni na obiad. Pomysł zaczerpnęłam z jednej z kolorowych gazet, które oglądałam u koleżanki (nie pamiętam z której), jednak tam były troszkę inne składniki. Wszystkim bardzo smakowało, jest to świetny pomysł na posiłek w upalne dni.
Składniki:
1 barszcz biały
3 jajka
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 mała kapusta pekińska
sól, pieprz
100 g wędzonego łososia.
200 ml śmietany 12%
Barszcz biały ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawić do schłodzenia. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki, każdemu dać do miseczki. Szczypiorek i koperek umyć i drobno posiekać. Kapustę pekińską - tylko zielone części pokroić. Łososia pokroić na drobniejsze kawałki, kilka zostawić do dekoracji. Szczypiorek, koperek, kapustę pekińską i łososia wędzonego wrzucić do schłodzonego barszczu białego. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki zupy. Chłodnik wlać do miseczek z jajkiem, udekorować łososiem. Można przed podaniem schłodzić w lodówce.
Bardzo lubię łososia, ten chłodnik musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń