niedziela, 6 maja 2012

Kotlet schabowy w migdałowej panierce

Ostatnio bardzo mało gotuję, a jak już coś szykuję to robię to w ekspresowym tempie. Gdy w końcu doczekałam się ładnej pogody, to albo spędzam czas w ogrodzie, albo gdzieś jadę. To nie miejsce aby pisać o ogrodzie i podróżach - robię to na moich pozostałych blogach. Wstawiam troszkę inną wersję schboszczaka, abym nie usłyszała - znowu kotlet. Fajnie też smakuje w tej wersji zrobiona pierś z indyka. Dzięki czosnkowi i panierce z migdałów nadaje się zarówno na zwykły codzienny obiad, jak i na imprezę.



Składniki:
4 kotlety schabowe
1 jajko
4 łyżki mąki
2 łyżki mleka
100 g płatków migdałowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
olej do smażenia

Kotlety schabowe rozklepać. Przygotować trzy głębokie talerze. Do jednego talerza wbić jajko, dodać mleko, sól i pieprz oraz obrany i przegnieciony przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Do pozostałych dwóch talerzy wsypać mąkę i płatki migdałowe. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet o panierować w mące, jajku i płatkach migdałowych. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor, podawać z sałatką i frytkami lub ziemniakami

8 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś w kokosowej:) Migdałową trzeba też wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity pomysł na kotlet schabowy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego schabowego jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda baardzo apetycznie :)

    Zapraszam do mnie ...zostałaś wciągnięta do zabawy i czekam na odpowiedzi:http://jestsmacznie.blogspot.com/2012/05/tag-11-pytan.html

    OdpowiedzUsuń
  5. w płatkach, to rzeczywiście dobra alternatywa, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

  6. też tak podaję, tyle że płatki mielę - to jest pyszne danie :):):)

    OdpowiedzUsuń