wtorek, 29 maja 2012

Ciasto z brzoskwiniami

Robiłam ostatnio porządek w spiżarce i znalazłam sporo puszek z brzoskwiniami, postanowiłam je wykorzystać i tak powstało ciasto. Wyszło bardzo pyszne, że po prostu znikło ekspresowo.



Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 puszka brzoskwiń

Otworzyć puszkę z brzoskwiniami i odłożyć 3 łyżki zalewy do ciasta. Brzoskwinie pokroić w półplasterki. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Margarynę rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i margarynę oraz 3 łyżki zalewy z brzoskwiń do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na wcześniej przygotowaną blachę wylać ciasto, na górze poukładać półplasterki brzoskwiń. Można ciasto posypać 2 łyżkami cukru. Piec w temp 180 stopni C przez ok 50 min.  

7 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęło;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Znowu komentuję tutaj pyszne ciasto. Brzoskwinie! Lubię bardzo, prawie tak jak mango!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho proste, szybkie i niebywale smakowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. http://www.tvn.pl/showbiz/kultowy-show-kulinarny-na-antenie-tvn-zglos-sie,47571,934.html

    Serdecznie zapraszamy na casting !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta z brzoskwiniami...
    coś pysznego...
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za ten przepis, ciacho pyyyszne, wyszło idealnie wilgotne i znika w momencie z talerza :D POLECAM innym ten przepis!

    OdpowiedzUsuń