Jest tak ciepło, że piec się nie chce, a ochota na coś słodkiego nadal jest. Przypomniało mi się o waflach, które moja mama robiła z dżemem i masa kakaową. Oczywiście ja poszłam na skróty i wykorzystałam masę krówkową. Ważne jest aby dodać dżemu, bo zmiękczy wafle oraz żeby dżem był kwaskowaty, aby złamać słodycz kajmaku.
Składniki:
1 opakowanie wafli
1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym
1 słoik dżemu agrestowego
W opakowaniu jest zazwyczaj 10 wafli, które należy podzielić na dwie części po 5 sztuk. Pierwszy wafel posmarować 1/4 puszki masy krówkowej. Przycisnąć drugim waflem, ten posmarować dżemem. Przycisnąć trzecim waflem, który posmarować masą krówkową i czwarty wafel znów dżemem i na wierzch przykryć piątym waflem. Podobnie zrobić z drugą częścią wafli. Wafle można owinąć folią spożywczą, ale nie jest to konieczne. Na waflach położyć deską do krojenia, na niej postawić garnek z wodą. Tak obciążone zostawić na co najmniej godzinę, aby wafle się dobrze skleiły, inaczej będą się rozwalać przy krojeniu. Następnie wafle pokroić na mniejsze kawałki według uznania np na kwadraty, trójkąty.
Smak dzieciństwa. Byłam mistrzynią w ich produkcji ;)
OdpowiedzUsuńNiezwykle smaczne. Można je wcinać i wcinać :) Ostatnio koleżnaka mnie poczęstowała w pracy i tak myślę, że chyba czas, żeby je zrobić.
OdpowiedzUsuńMięciutkie i smaczniutkie :) Przełożyłam delikatnym dżemem z czerwonych porzeczek Gomaru Pińczów. Nie czekałam godziny :)
OdpowiedzUsuń