piątek, 1 lutego 2013

Ciasteczka pistacjowe

Kruche ciasteczka pistacjowe są wspaniałym poczęstunkiem dla wielbicieli pistacji. Zawsze przepadałam za pistacjami i to było moje drugie podejście do pistacjowych ciasteczek. Według poniższego przepisu wyszły mi rewelacyjne ciasteczka, bardzo kruche i bardzo smaczne.
Za pierwszym razem parę lat temu skorzystałam z innych proporcji składników i ciasteczka wyszły bardzo twarde. Powędrowały do pudełeczka metalowego z nadzieją, iż z czasem zmiękną. O pudełku zapomniałam i znalazłam je po roku gdy potrzebowałam pudełko na świąteczne ciasteczka, okazała się, że nadal są twarde jak skała, zasiliły kosz na śmieci. Za to tym razem ciasteczka zostały zjedzone co do jednego.



Składniki:
200 g pistacji w łupinkach
150 g masła
200 g mąki
75 g cukru
1 żółtko
1 cukier waniliowy
Do ozdoby:
likier z 1 białka i cukru pudru
100 g pistacji

Pistacje obrać z łupinek, namoczyć w gorącej wodzie, obrać ze skórki jak migdały i zmielić. Wymieszać mąkę, pistacje, cukier i cukier waniliowy, dodać masło i nożem posiekać. Następnie dodać żółtko i wyrobić ciasto. Można dodać szczyptę zielonego barwnika spożywczego w proszku, dla uzyskania zielonego koloru. Ciasto włożyć na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać foremkami ciasteczka. Piec piekarniku w nagrzanym do 180 stopni C około 10-12 min. 
Po ostudzeniu  ciasteczek przygotować lukier z białka i cukru pudru, można tu również dodać minimalną ilość zielonego barwnika spożywczego dla uzyskania koloru. Pistacje obrać z łupinek namoczyć w gorącej wodzie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na każde ciasteczko nałożyć kleks lukru i kilka kosteczek pistacji.

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają i zapewne znakomicie smakują!
    Ja też założyłam blog kulinarny.
    Jest to dopiero początek w prowadzeniu tego bloga, ale od czegoś zacząć trzeba. Nie ma jeszcze wielu wpisów nie mniej serdecznie zapraszam.
    http://jklimonka.bloog.pl/

    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny mają kolorek ;) muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bien présenté par ces coeurs

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię pistacje, ale jem baardzo rzadko (zazwyczaj cena zwala mnie z nóg).
    Bardzo ładne ciastka. Kosmiczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pistacje :) Cudne ciasteczka Ci wyszły - no i ten kolor... :)

    OdpowiedzUsuń