W tym roku wyjątkowo obrodziła u mnie natka pietruszki i często ją teraz wykorzystuję w kuchni. Pojawiły się u mnie już na ogrodzie cukinie, więc połączyłam oba warzywa i wyszła smaczna kolacja.
Składniki:
1 cukinia
2 cebule
1 duży pęczek natki pietruszki
2 jajka
6-8 łyżek mąki
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
sos chili z Tao Tao
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę pietruszki umyć, oberwać z łodyżek listki i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Warzywa wymieszać w misce. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem słodką i ostrą papryką. Wbić jajka i wsypać mąkę oraz wlać olej, całość dokładnie wymieszać. Jeśli będzie zbyt płynne dodać jeszcze mąki, a jeśli odwrotnie ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę mleka. Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem chili.
Super wyglądają te placuszki :) Ja zazwyczaj dodaję szałwię i bazylię do placuszków z cukinii. Muszę wypróbować następnym razem dodatek natki pietruszki.
OdpowiedzUsuńPlacuszki z sezonowych warzyw zawsze cieszą podniebienie;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukiniowe placuszki, wypróbuję tych z Twojego przepisu z wielką chęcią. Akurat cebuli i natki do nich nigdy nie dodawałam, czasem dodawałam marchewkę i ziemniaki a czasem samą cukinię tylko smażyłam z jajkiem. W każdym razie to pyszne placuszki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika