środa, 18 lipca 2012

Muffinki z czarnej porzeczki

Moje sześć krzaczków czarnej porzeczki w tym roku ładnie obrodziło. Część owoców poszło do dżemu, a to co zostało trzeba było zagospodarować. Postanowiłam zrobić muffinki. Jakie było moje zdziwienie, kiedy po upieczeniu babeczki wyglądały jakby były z kakaem, za to w środku były ciemno fioletowe.


Składniki:
200 g czarnej porzeczki
1 szklanka mąki kukurydzianej
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

Porzeczki umyć i oczyścić z ogonków, następnie zmiksować. W jednym naczyniu wymieszać mąki, cukier i proszek do pieczenia. W drugim jajko, olej, mleko i porzeczki. Połączyć składniki mokre z suchymi i wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto i piec 20 min w temp. 200 stopni C.

2 komentarze: