poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto z jeżynami

Pyszne ciasto na ciepłe jesienne dni z wykorzystaniem ogrodowych jeżyn.



Składniki:
6 jajek
1,5 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
0,5 szklanki mleka
350 g jeżyn

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuścić i schłodzić. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę i margarynę oraz mleko do masy jajecznej i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na wcześniej przygotowaną blachę wylać ciasto, na górze poukładać jeżyny. Można ciasto posypać 2 łyżkami cukru. Piec w temp 180 stopni C przez ok 50 min. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.

8 komentarzy:

  1. Tyle co zabrałam się za dietę, a tu takie pyszności u Ciebie widzę

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam taki sam przepis, jest znakomity. Ciasto wychodzi zawsze pyszne.
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda na pewno smaczny pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej! Nominuję Cię do odpowiedzi na pytania w Liebster Award.
    Pytania i opis zabawy znajdziesz na mojej stronie - http://bialaglowka.blogspot.com/2014/11/nominacja-liebster-award.html :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń