Przekąska prosta jak budowa cepa i każdy jest w stanie ją zrobić. Zazwyczaj robię tyle, na ile śliwek starczy mi boczku.
Składniki:
śliwki
boczek w plasterkach
wykałaczki
Każdy plasterek boczku przekrajać na pół lub cztery części na krzyż w zależności od wielkości plastrów. Śliwki zawijać w boczek i spinać wykałaczką. Ułożyć na blasze i piec ok 10- 15 min w temp 200 stopni C. Podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.
Robię podobne tylko, że z grilla, czasem zamiast śliwki daję suszoną morelę albo fasolkę szparagową, pychotka :)
OdpowiedzUsuńpyszny klasyk!
OdpowiedzUsuńkocham wszystko co z boczkiem
OdpowiedzUsuńMusi mieć ciekawy smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo cieplutko:-)
Znam taka przekąskę, oj pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś w szynce parmeńskiej...pyszne były :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa przekąska...Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa do środka śliwki wkładam jeszcze pół orzecha włoskiego i dopiero w boczek. Też jest dobra. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomysłowa potrawa. Śliwki mają być suszone, czy świeże?
OdpowiedzUsuńKupuję śliwki kalifornijskie suszone
UsuńZnam tę smaczną przystawkę :)
OdpowiedzUsuń