sobota, 6 kwietnia 2013

Ciemny biszkopt ze śmietaną i wiśniami

Do niedzielnej kawy w sam raz, mało roboty, a bardzo smaczny.



Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
2 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
1 słoik drelowanych wiśni
2 łyżki wiśniówki
2 galaretki wiśniowe
dżem wiśniowy.

Z podanych składników upiec biszkopt. Ubić białka na sztywno stopniowo dodawać cukier, żółtka i olej, a na końcu przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przełożyć na wyłożoną papierem tortownice i piec ok 25 min w temp 180 stopni C.
Schłodzony biszkopt przekroić na pół i skropić wiśniówką. Posmarować dżemem wiśniowym jedną część i przykryć drugą, włożyć do tortownicy. 
Ugotować 2 galaretki w połowie wody i pozostawić do schłodzenia. Ubić na sztywno śmietanę kremówkę i stopniowo dolewać zimną galaretkę. Masę wyłożyć na ciasto, pozostawić do schłodzenia. Odcedzić wiśnie z kompotu i ułożyć na masie śmietanowej. Ugotować kolejne dwie galaretki i gdy się będą siadać  - wylać na ciasto. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Smaczne i proste ciacho - w dodatku wygląda niczym tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcająco to wygląda.
    Chyba pora na moje wypieki. Ostatnio nie mam tyle czasu aby piec.
    Pozdrawiam niedzielnie ale z innym ciasteczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Ciebie serdecznie,
    masz bardzo interesujący blog z wieloma apetycznymi przepisami, gratuluję! Byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyłam swój blog na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1000 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy.

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Z pozdrowieniami,
    Magdalena
    info@znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam i pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie.Ładnie smacznie i miło tu u Ciebie wiec zostaję na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Wszystkiego dobrego.J.

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomita słodkość i delikatna zarazem.
    Do tego kawusia, mniam...
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy blaty biszkoptu można posmarować -dżemem mandarynkowym - lub innym -i czy można położyć na blatach biszkoptu (przekrojonego) owoce nap- mandarynki ?
    Taki torcik jest bardzo apetyczny -dlatego pytam
    mam na imię Andrzej







    t

    OdpowiedzUsuń