poniedziałek, 27 maja 2013

Pieczony kurczak z warzywami

Wykorzystując wolny czas piekę dwa kurczaki z warzywami. Później warzywa i jednego kurczaka dzielę między rodzinę, a drugiego porcjuję i zamrażam. Mam później szybko gotowy obiad, gdy brakuje czasu, robię do niego zwykłą surówkę.



Składniki:
2 kurczaki ok 1,5kg
8 łyżeczek przyprawy do kurczaka
4-8 łyżek oleju
4 łyżki sosu sojowego
4 machewki
4 ziemniaki
1 czerwona papryka
2 cebule
2 główki czosnku
2 łodygi selera naciowego.

Kurczaki umyć natrzeć przyprawą do kurczaka, odstawić na ok 2 godziny. Przygotować warzywa, czosnek podzielić na ząbki, ale nie obierać. Marchewkę, ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w 2 cm kawałki, paprykę oczyścić i wraz z selerem pokroić na kawałki. Warzywa wymieszać na blasze, ułożyć na nich kurczaki i skropić olejem. Całość przykryć folią aluminiową. Piec ok 2 godziny, po tym czasie wyciągnąć blachę z pieca, ściągnąć folię i kurczaki oraz warzywa polać sosem sojowym. Piec jeszcze ok 15-30 min bez przykrycia, aby kurczaki się zrumieniły.

2 komentarze:

  1. Bardzo często robię na obiad pieczonego kurczaka ;) Jest niezawodny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis.
    Oczywiście, że kurczaka pieczonego często robię, ale nigdy z warzywami. Musi być trochę inny w smaku, warto spróbować.
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń