piątek, 16 listopada 2012

Kotleciki z kalafiora i mięsa mielonego

Na niedawne spotkanie w większym gronie potrzebowałam coś na ząb. Doszłam do wniosku, że kotleciki z dodatkiem kalafiora będą odpowiednie. Podałam do nich w sosjerce sos pomidorowy zrobiony ze świeżych pomidorów.  Świetnie smakują na ciepło i na zimno.



Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 kalafior
1 kajzerka
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka
bułka tarta do obtaczania
olej

Kalafior ugotować na pół twardo i pokroić w drobną kostkę. Kajzerkę namoczyć. Cebulkę i czosnek obrać i drobno posiekać. W misce połączyć mięso mielone, kalafiora, kajzerkę, czosnek i cebulę oraz jajka. Wszystko doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz czerwoną papryką. Formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoty kolor z obu stron. Można podawać z sosem pomidorowym ze świeżych pomidorów.

7 komentarzy:

  1. wspaniałe te kotleciki:) Będę musiała też takie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama robiła zawsze takie z samego kalafiora, smak dzieciństwa:))

    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne choc po tytule myslalam ze to bedzie wege...

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takiego typu kotleciki, fajowe są :)
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie:) Chyba wypróbuję:))) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na połączenie kalafiora z mięsem w jedno :)) super!

    OdpowiedzUsuń