piątek, 2 stycznia 2015

Sałatka śledziowa z czerwoną kapustą i suszonymi śliwkami

Zastanawiałam się co podać na sylwestrową kolację i koleżanka poradziła mi zrobić sałatkę śledziową z czerwoną kapustą i suszonymi śliwkami. Jak dla mnie trochę kontrowersyjne połączenie składników, ale bardzo intrygujące. Postanowiłam zrobić sałatkę i od razu po pracy poszłam kupić składniki. Sałatka wyszła rewelacyjna i cała rodzina się zajadała. 



Składniki:
1 opakowanie śledzi ala Matias ok 200 g
1/4 małej czerwonej kapusty
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
8-10 suszonych śliwek
1 jabłko
1 czerwona cebula
1 łyżeczka miodu
3 łyżki majonezu
pieprz
mleko

Śledzie zamoczyć w niewielkiej ilości mleka, dla złagodzenia smaku. Czerwoną kapustę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Zalać wrzątkiem, posolić i posłodzić, gotować ok 2-3 min, po zgaszeniu ognia dodać ocet i odcedzić kapustę na sitku, przelać zimną wodą. Cebulę obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Suszone śliwki drobno pokroić. Wylać mleko ze śledzi i pokroić je w kostkę, dodać czerwoną kapustę, jabłko, czerwoną cebulę i suszone śliwki, wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem i miodem. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Nigdy takiej nie jadłam, ciekawa inspiracja, coś a la niemalże bigos sledziowy😄

    OdpowiedzUsuń