sobota, 30 marca 2013

Biszkopt orzechowy z masą orzechową

Będąc kiedyś bardzo dawno temu u znajomych, jadłam orzechowy biszkopt z masą orzechową. Mimo, że nie przepadam za orzechami bardzo mi posmakował. Poprosiłam gospodynię o przepis, ale podała mi tylko, że mam upiec orzechowy biszkopt i zrobić do niego masę. Jako, że była to czas kiedy jeszcze nie potrafiłam zrobić biszkoptu, to dałam sobie spokój. Niedawno szukałam pomysłu na ciasto i przypomniał mi się orzechowy biszkopt, postanowiłam go zrobić. Z uwagi na to, że miałam mało czasu było to dość ryzykowne. Opcje były dwie albo się uda, albo jadę do cukierni po ciasto.  Wyszło tak dobre, że już w tym miesiącu robiłam go trzykrotnie. 



Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki mielonych włoskich orzechów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa orzechowa:
3 szklanki mielonych orzechów włoskich
1,5 szklanki mleka
1,5 kostki masła
1,5 szklanka cukru pudru
100 g rodzynek
Dodatkowo:
2-3 łyżki mielonych orzechów do posypania

Na biszkopt białka oddzielić od żółtek. Maki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i olej. Na koniec ciasto wymieszać z mąką i orzechami i wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, później przekroić na dwie części.   
Na masę orzechową zagrzać mleko i zalać nim mielone orzechy, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać. Masę maślaną wymieszać z orzechami. Odłożyć 1/4 masy, a pozostałą część wymieszać z wcześniej sparzonymi wrzątkiem rodzynkami.
Połowę biszkoptu włożyć do blachy i posmarować masą orzechową z rodzynkami, przykryć drugą częścią biszkoptu. Górę ciasta posmarować odłożoną ćwiartką masy orzechowej i posypać mielonymi orzechami. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok 1 godzinę.  

6 komentarzy:

  1. Wygląda super :D Ja dzisiaj go zrobię bo mam jajka od szczesliwych kurek mojej babci potem przeloze kremem - daktylowo kawowym z mleka kokosowego :D Zobaczymy czy mi wyjdzie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na stronę dodany był dość dawno ale może jednak uzyskam odpowiedź :) Chodzi mi o ilość orzechów do masy, czy ja dobrze rozumiem, że ma być TRZY SZKLANKI już zmielonych orzechów? W sumie pasuje mi taka ilość bo mam 7 litrowych słoików obranych i wysuszonych orzechów, jakoś muszę je przerobić by się nie zmarnowały; a wolę się upewnić, bo orzechy po zmieleniu zmniejszają swa objętość, więc czy ich nie będzie za dużo?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, mają byś 3 szkl mielonych orzechów

    OdpowiedzUsuń
  4. Ludzie podawajcie wielkosc blachy-ja nie wrozka

    OdpowiedzUsuń
  5. Avelina - masa jest mega pyszna, ja dodałam 2 szklanki orzechów, bo więcej nie miałam, ale ten smak jest mega. Ps. bez znaczenia wielkość blachy. Ja wzięłam klasyczną tortownicę.

    OdpowiedzUsuń