Długo tu nie pisałam, bo i dawno nie gotowałam. Dłuższy wyjazd i zwiedzanie wielu miejsc w Europie spowodowało, że kuchnia zeszła na dalszy plan. Niedawno zrobiłam imprezę i zrobiłam parę fajnych rzeczy, ale nie przyszło mi do głowy przed podaniem zrobić zdjęcia. Szkoda, bo miałabym o czym pisać. Tak więc jak będę robiła następnym razem, to pokażę na blogu.
Dziś przedstawiam kurczaka w mleczku kokosowym z warzywami i żółtym ryżem oraz sekretnym składnikiem jakim była gruszka.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 gruszka
1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sól, pieprz,
olej do smażenia
1 pęczek szczypiorku
Żółty ryż:
1 szklanka ryżu
1 kostka rosołowa
1/2 łyżeczki kurkumy
Do gotującej wody wrzucić kostkę rosołową i kurkumę oraz ryż, czas gotowania według przepisu na opakowaniu.
Piersi z kurczaka umyć i pokroić w większą kostkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć kurczaka. Cukinię i gruszkę obrać i wraz papryką pokroić w słupki. Do kurczaka wrzucić czerwoną paprykę, chwilę później cukinię. Obrane ząbki czosnku zetrzeć na tarce lub drobno posiekać i dodać do kurczaka. Wlać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą, pieprzem i curry oraz słodką papryką. Gotować parę minut pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać gruszkę.
Na talerze wyłożyć ryż i w środku zrobić wgłębienie do którego nałożyć kurczaka z mleczkiem kokosowym. Całość posypać zielonym szczypiorkiem i podawać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz