niedziela, 11 grudnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Mam nadwyżkę ziemniaków i jakoś trzeba je zagospodarować. Wymyśliłam, że będę robić zapiekanki ziemniaczane oprócz tradycyjnych ziemniaków z wody czy puree.




Składniki:
8 ziemniaków
4 kiełbasy śląskie
100 g boczku w plastrach
150 g żółtego sera
3 cebule
200 ml śmietany 30%
2 jajka
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
olej

Ziemniaki obrać i gotować w całości przez ok 10 min. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oleju. Podgotowane ziemniaki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno naczynia. Boczek pokroić w kostkę i rozsypać na ziemniakach. Cebulę obrać, pokroić w piórka i rozłożyć na boczku. Kiełbasę pokroić w plastry i poukładać na cebuli. Do miseczki wbić jajka i je rozbełtać, dodać śmietanę majeranek, sól, pieprz, po szczypcie ostrej papryki i gałki muszkatołowej, wszystko razem wymieszać i wylać na kiełbasę. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Piec w temp 180 stopni C przez ok 40 min.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zapiekanki.
    Hmm, zastanawiam się jak zmodyfikować Twój przepis ponieważ nie jem śmietany ani mleka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile osób jest ta porcja?

    OdpowiedzUsuń